Wanneer vertel je dat Sinterklaas niet bestaat

Wanneer vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat?

Groep 5 is het jaar waarin op de meeste scholen wordt gestart met surprises. Het Sinterklaasfeest krijgt daarmee een compleet andere betekenis. Maar betekent surprises automatisch dat je kind niet meer in Sinterklaas gelooft? Of is het goed om het grote 5 december-geheim nu wel te vertellen?

Wanneer vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat? Voor de meeste ouders een lastige kwestie, want het betekent toch dat er weer een fase wordt afgesloten.

 

Verschil per kind

Het geloof in Sinterklaas kent verschillende vormen. Zo zijn er kinderen die stellig in Sinterklaas geloven en dat ook in groep 5 nog doen, kinderen die niet meer in Sinterklaas geloven en kinderen die alleen rond Sinterklaastijd nog in Sinterklaas geloven.

De hardnekkige gelovers zullen de grootste uitdaging zijn. Want hoe vertel je dat Sinterklaas niet bestaat zonder dat je ze overstuur maakt?

Net als in het geloof van de Goedheiligman zullen kinderen ook verschillend reageren op de waarheid. Vaak genoeg zal een kind zeggen “Dat wist ik al” of “Dat dacht ik al”, maar in een enkel geval kan een kind echt overstuur raken.

 

Er zelf achter komen

Een schrale troost voor ouders is dat kinderen er regelmatig zelf achter komen dat Sinterklaas niet bestaat. Hoe? Doordat vriendjes of vriendinnetjes niet meer geloven, doordat ze ouders horen praten of doordat ze door gaan denken (en beseffen dat één man wel heel veel Pieten moet hebben om miljoenen schoenen te vullen).

Kinderen die er zelf achter komen, zullen het vaak nog even voor zich houden (uit angst dat ze niet alleen het Sinterklaasfeest, maar vooral de bijhorende cadeautjes om zeep helpen?). Deze kinderen zullen dan ook bevestigend reageren als je ze de waarheid vertelt.

 

Hoe vertel je je kind dat Sinterklaas niet bestaat?

De insteek kan per ouder verschillen. De meeste ouders zullen vertellen dat er vroeger een goede man was die op kwam voor de minderheden en die cadeautjes gaf aan kinderen als hij jarig was. Dat we dat nog altijd vieren in de vorm van het Sinterklaasfeest.

Wat voor kinderen een groot stuk van het mogelijke verdriet kan wegnemen is dat ze het geheim nu kennen en dus een stukje groter zijn geworden. Het is nu ook aan hun om het geheim te bewaren voor de kleinere kinderen. Je ontneemt kinderen daarmee hun geloof in Sinterklaas, maar geeft ze er wel vertrouwen en een onderonsje voor terug.

 

Tips om je kind te vertellen dat Sinterklaas niet bestaat

Wil jij op de best mogelijke manier je kind vertellen dat Sinterklaas niet bestaat? Die intentie is al mooi genoeg. Er zijn overigens geen gevallen bekend van kinderen die later zijn ontspoord of hun ouders als verraders zijn gaan zien, omdat ze hun geloof in Sinterklaas verloren (dus dat kan een geruststelling zijn!)

Voor de ouders met goede intenties en ouders die zoeken naar manieren om het nieuws zo zacht mogelijk te laten laden, volgen hieronder 5 tips.

1 Houd het geheim niet in stand

Heeft je kind van 6, 7 of 8 jaar door dat Sinterklaas niet bestaat? Houd dan het geheim niet in stand, maar leg je erbij neer. Complimenteer je kind er eventueel mee dat het dat zo goed heeft uitgevonden.

2 Vertel het niet vlak voor of na Sinterklaas

Heb je de intentie om het te gaan vertellen, maar gelooft je kind nog heilig? Dan is november of december niet het moment om je kind uit het geloof te halen. Beter is het om het voor te zijn en de zomer voorafgaand eens over het onderwerp te beginnen. Het leeft dan helemaal niet en het feest is nog te ver weg voor een kind om er zorgen over te gaan maken.

3 Cadeaus blijven

De meeste kinderen zijn vooral bang dat ze geen cadeaus meer krijgen als ze eenmaal niet meer geloven. Vertel dus dat de gezelligheid van het feest, het vieren van Sinterklaas en het geven van cadeaus, gewoon bij de traditie horen. Of vertel dat je kind vanaf nu met de grote mensen surprises mag gaan doen!

4 Kijk naar klasgenoten en vriendjes

Niets is zo vervelend als je kind de enige is die nog gelooft. Kijk dus ook naar vriendjes en vriendinnetjes of klasgenoten. Wat doen hun ouders? Wie geloven er nog?

5 Boosheid gaat over

Reageert jouw kind toch boos op het nieuws? Dat zal overgaan. De meeste kinderen zijn het na een dag alweer kwijt. Jouw kind niet? Ga dan in gesprek en bespreek vooral punt 3 met je kind. Leg uit dat ouders dit geheim voor kinderen bewaren omdat ze het een leuk feest vinden, maar dat grote kinderen het geheim wel mogen kennen.

 

Heb jij ervaringen of tips voor ouders? Laat dan een reactie achter! Hoe hebben jullie verteld dat Sinterklaas niet bestaat (of hoe kwam jullie kind erachter)?


Geplaatst

in

,

door

Tags: