Topografie in groep 5

Topografie in groep 5

In groep 5 krijgt je kind voor het eerst topografie. De opbouw van topografie is vrij logisch: in groep 5 leren de kinderen Nederlandse topografie, in groep 6 en/ of 7 Europese topografie en in groep 7 en/ of groep 8 wereldwijde topografie.

 

Wat mag je verwachten van topografie in groep 5?

Provincies en hoofdsteden

In de eerste plaats leren de kinderen dat Nederland is opgebouwd uit de 12 provincies. Iedere provincie heeft een eigen hoofdstad. In onderstaande tabel zie je de provincies en hun hoofdsteden terug.

Groningen Groningen
Friesland Leeuwarden
Drenthe Assen
Overijssel Zwolle
Gelderland Arnhem
Flevoland Lelystad
Utrecht Utrecht
Noord-Holland Haarlem
Zuid-Holland Den Haag
Zeeland Middelburg
Noord-Brabant Den Bosch
Limburg Maastricht

Topografie NederlandRivieren en wateren

Door Nederland stromen enkele grote en minder grote rivieren (zoals de Maas, de Rijn en de Waal, de IJssel en de Lek), maar er zijn ook talloze kanalen die kinderen moeten leren kennen. Ook het IJsselmeer, Markermeer, de Noordzee en de Waddenzee worden aan kinderen in groep 5 gevraagd.

Grote steden

Naast hoofdsteden heb je in Nederland ook andere grote en bekende steden. Het zijn vaak steden met veel inwoners of steden die om een andere reden bekend zijn. Je kunt hierbij denken aan Emmen, Almere, Nijmegen, Rotterdam, Eindhoven en Terneuzen.

Naast de provincies en hun hoofdsteden leren kinderen op de kaarten ook deze grotere steden kennen.

Gebieden en regio’s

Tot slot kent Nederland naast de provincies en wateren ook enkele gebieden en regio’s. Deze lopen soms door meerdere provincies heen. Je kunt hierbij denken aan de Utrechtse Heuvelrug, de Veluwe, de Betuwe, de Biesbosch, Twente en ’t Gooi.


Geplaatst

in

, ,

door

Tags: