Misschien leest jouw kind graag een boek of strip? Dan mag je in je handen knijpen. Leerkrachten trekken regelmatig aan de bel als blijkt dat kinderen het technisch lezen niet goed genoeg oefenen.
Er zijn vele onderzoeken gedaan naar het verbeteren van het lezen bij jonge kinderen, maar de conclusie is telkens hetzelfde: kinderen leren door te doen.
Leeskilometers maken dus!
Voor veel ouders makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom in dit artikel aandacht om lezen weer leuk te maken en je kind te helpen vele leeskilometers te maken.
Wat zijn leeskilometers?
“Leeskilometers” is een term die in het basisonderwijs vaak wordt gebruikt om aan te geven hoeveel een kind leest. Hoe meer leeskilometers een kind maakt, hoe meer boeken het leest. De techniek van het lezen zou bij deze kinderen sterk moeten zijn, omdat ze hem veelvuldig toepassen.
Op school wordt dan ook in de klas van alles gedaan om die leeskilometers te maken. Denk aan:
- Extra tijd op het rooster om te lezen
- Activiteiten rondom boekpromotie
- Lessen in lezen (met behulp van lesmethodes als Estafette)
- Ralfi-lezen en duo-lezen (werkvormen waarbij lezen centraal staat)
Niet genoeg
Toch is het voor veel kinderen niet genoeg. De hele dag leesonderwijs op school is natuurlijk onhaalbaar, want er moet ook geschreven, gerekend, geknutseld, getekend, gezongen en gespeld worden. Daarom worden ouders vaak aangemoedigd om thuis ook te lezen.
Hoe zorg je ervoor dat jouw kind de nodige leeskilometers aflegt? Hieronder volgen wat tips.
#1 Ken het AVI-niveau van je kind
Het is natuurlijk wel handig als je weet op welk AVI-niveau je kind zit. En er is een groot verschil tussen AVI M4 of AVI M6. Kijk dus waar je kind zich bevindt door dit in het rapport te lezen of gewoon op school te vragen. Over het algemeen zijn kinderen in groep 5 op AVI M5 of E5-niveau.
Als je het AVI-niveau weet, kun je gerichter voor leesvoer zorgen.
#2 Ga naar de bibliotheek en sla boeken in
Zodra je het AVI-niveau van je kind kent, ga je naar de bibliotheek en sla je een stuk of 8 tot 10 (afhankelijk van de regels van de bieb) boeken in. Zorg dat iets meer dan de helft zeker op niveau is, maar neem ook 2 tot 3 boeken die net een niveautje hoger liggen. Hiermee daag je je kind uit om een boekje te lezen dat iets moeilijker is.
#3 Haal overal boeken vandaan
Aangezien de AVI-boekjes vrij dun zijn, ben je er zo doorheen. En dan? Los van de bibliotheek kun je overal boeken vandaan halen. Je koopt ze zelfs bij de Kruidvat. Kijk dus goed naar acties.
Natuurlijk kosten boeken geld en niet iedereen wil veel geld uitgeven aan boeken. Daarom ook nog wat ideeën om aan gratis (of goedkope) boeken te komen:
- Houd Marktplaats in de gaten. Andere ouders, maar ook scholen en leerkrachten zetten er regelmatig boeken op. Sommige zijn oud, maar nog prima te lezen. En het gaat om de vaardigheid.
- Ruil boeken met andere ouders in de klas of je omgeving. Zorg dat er soort van rouleersysteem ontstaat, waardoor boeken optimaal benut worden.
- Kijk of er een zwerfboekenkast bij jullie in de buurt staat. Hier kun je boeken ruilen. Jij legt er een gelezen boek in en haalt er een nieuw boek uit.
#4 Zorg dat je kind letters kan vreten
Boeken, boeken, boeken… Maar leeskilometers maak je natuurlijk ook op een andere manier. Denk aan kranten (er zijn ook kinderkranten, al dan niet online), stripboeken, websites en informatieve teksten. Op internet kun je bijvoorbeeld ook teksten van Wikikids printen en door je kind laten lezen.
Houd voor ogen dat technisch lezen het doel is. Natuurlijk scheelt het 99% als de teksten ook leuk zijn, maar die staan ook zeker op andere plaatsen.
# 5 Maak het inzichtelijk
Wat kinderen doorgaans heel erg leuk vinden is dat de leeskilometers inzichtelijk worden gemaakt. Scholen doen dat door meetlinten van IKEA mee te nemen en per gelezen pagina een millimeter in te kleuren. Op die manier kun je echt meters meten. Wanneer je kind baat heeft bij meer ondersteuning en motivatie kun je aan iedere meter een beloning koppelen. Op die manier wordt het voor een kind een uitdaging om meer leeskilometers te maken!
Nog meer ideeën om leeskilometers te maken? Laat ze achter in de reacties en help andere ouders!