Zelfvertrouwen is heel erg belangrijk voor een goede ontwikkeling. Maar zelfvertrouwen is niet vanzelfsprekend. Als ouder wil je natuurlijk graag dat je kind verzekerd van zichzelf in het leven staat en zich optimaal kan ontwikkelen.
Hoe doe je dat? Met deze tips en adviezen kun je al goed van start!
Stop met curlingen
De term “curlingouder” zoemt alweer een tijdje rond op de Nederlandse schoolpleinen. Curlingouders zijn ouders die alle problemen voor hun kinderen wegvegen, zodat hun kind – net als in de sport – als een schijfje op zijn of haar doel afkan glijden, zonder zelf een hobbeltje of kuiltje tegen te komen.
Als ouders zouden stoppen met curlingen, is er al een grote stap gemaakt, stellen veel leerkrachten. En ergens hebben ze een punt. Laat kinderen – zeker wanneer ze in groep 5 zitten – langzaam aan beginnen met het oplossen van hun eigen problemen. Natuurlijk kun je ze wel stimuleren en aansturen, maar de handeling dienen ze toch echt zelf te verrichten.
Stoppen met curlingen? Ouders van Nu schreef een praktische handleiding.
Geef complimenten
Iedereen groeit van een compliment. Bij jouw kinderen zal dat niet anders zijn. Het mooie van complimenten is dat ze zoveel effect hebben en nauwelijks moeite kosten. Roem dus het goede, positieve gedrag van je kind.
Er zijn echter wel valkuilen bij het geven van complimenten:
- Zorg dat je een compliment echt meent (of geef het compliment niet);
- Pas op dat je niet alleen maar en om alles complimenten geeft, want dan verliest het zijn effect of gaat een kind juist buiten zijn of haar schoenen lopen;
- Probeer complimenten te geven op zowel gedrag, doorzettingsvermogen, resultaten als op hoe je kind zich presenteert.
Geef ruimte voor ontwikkeling
Kinderen ontwikkelen zich grotendeels vanzelf. Zeker als jij je kind ruimte geeft om te leren, fouten te maken en te herstellen, zal je zien dat ook het zelfvertrouwen enorm groeit.
Kinderen die altijd worden aangesproken op hun gedrag, geen fouten mogen maken en altijd op hun tenen moeten lopen, ontwikkelen zich op alle fronten een stuk minder snel.
Ontwikkelen heeft tijd en ruimte nodig.
Geef je kind vertrouwen
Zelfvertrouwen begint met vertrouwen. Geef je kind vertrouwen en laat zien (ervaren) dat jij in elk geval het vertrouwen in je kind hebt. Hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door je kind kleine klusjes te laten doen, een boodschap te laten halen, een beslissing te laten nemen of je kind om raad te vragen.
Hoe meer vertrouwen je kind van anderen krijgt, hoe makkelijker het zelfvertrouwen zal groeien.
Geef aandacht aan dat wat goed gaat
Tot slot is het belangrijk om je kind succeservaringen op te laten doen. Geef dus heel veel aandacht aan de zaken die goed gaan en die je kind goed doet. Leg zeker niet de focus op het verbeteren van zaken die nog niet goed gaan, want dan blijf je hangen in iets dat je kind nog niet beheerst en nog niet kan. Dat doet heel veel afbreuk aan het zelfvertrouwen.
Door dingen te benoemen die goed gaan, zal je zien dat de motivatie om nog beter te doen enorm groeit.
Wat doe jij om je kind zelfvertrouwen te geven?