Help je kind bij de eerste spreekbeurt

Eerste spreekbeurt? 6 tips om van de eerste spreekbeurt een groot succes te maken.

Groep 5 is voor veel kinderen het eerste jaar waarin ze een spreekbeurt moeten houden. De spreekbeurt valt onder het vak taal als mondelinge taalvaardigheid. De leerkracht zal je kind beoordelen op een aantal punten, zoals de wijze waarop hij of zij zich presenteert, hoeveel het zich in het onderwerp verdiept heeft en hoe het kennis over het onderwerp kan overdragen.

De meeste kinderen zijn erg enthousiast over hun eerste spreekbeurt, want dit is hét moment om over hun hobby of interesse te vertellen. Voor velen is het echter ook spannend om voor de hele klas een verhaal te vertellen.

Natuurlijk wil jij je kind helpen bij het voorbereiden van zijn of haar eerste spreekbeurt. In dit artikel 6 tips om je kind te helpen er een groot succes van te maken.

 

#1 Zorg dat je kind een leuk onderwerp kiest

Zoals gezegd staan de meeste kinderen te popelen om hun spreekbeurt te houden. Ze kunnen eindelijk losgaan over een onderwerp dat ze interesseert. Zo zijn er genoeg kinderen die het over hun huisdier of sport houden (wie heeft er niet ooit een spreekbeurt over konijnen, cavia’s, voetbal en turnen bijgewoond?), maar er zijn ook steeds meer kinderen die voor een heel bijzonder onderwerp kiezen (zo leren ook leerkrachten heel wat bij van spreekbeurten over de axolotl, Pokémon Go, mondharmonica, orthodontist en het Russische schiereiland Moermansk).

Een leuk onderwerp voor je kind heeft een aantal voordelen die direct meespelen:

  • Je kind is vertrouwd met het onderwerp of bereid zich ermee vertrouwd te maken;
  • Je kind is enthousiast en beschouwt het uitwerken van de spreekbeurt echt als iets leuks;
  • Je kind heeft een mooi vertrekpunt om meer nieuwe dingen over het onderwerp te leren.

 

#2 Help je kind het onderwerp af te bakenen

Enthousiasme kan natuurlijk ook doorslaan. Je kind kan je dan ook goed gebruiken om de onderwerpen af te bakenen. Lukt dat niet vanzelf? Maak dan samen met je kind een hoofdstukindeling waarin je grenzen stelt. Een spreekbeurt over chips is reuze-interessant en kan niet zonder een stukje over de aardappel, maar het aardappel planten en oogsten hoeft niet uitgebreid aan bod te komen.

 

#3 Balans in plaatjes en andere bezienswaardigheden

Een spreekbeurt wordt een klein feestje. Kinderen komen vaak met de leukste en gekste onderwerpen aan om te laten zien. Natuurlijk leent niet elke spreekbeurt zich voor echte voorwerpen, maar het is wel belangrijk om de klas niet te overspoelen met foto’s. Wissel dus bij voorkeur af of maak een selectie. De meeste spreekbeurten gebeuren via het digibord en dat maakt het mogelijk om foto’s via een presentatie langs te laten komen.

Ook (korte) filmpjes kunnen heel goed bijdragen aan een geslaagde spreekbeurt.

 

#4 Samen informatie zoeken

Iets waar kinderen in groep 5 nog weinig kaas van hebben gegeten is het zoeken en beoordelen van informatie. Daarom is dit een mooie bezigheid die je samen kunt doen.

Houd wel rekening met de leeftijd van je kind en de hoeveelheid bronnen. Een stuk of vijf tot tien bronnen is meer dan genoeg (misschien al teveel). De informatie uit die bronnen kun je ook samen uitzoeken, maar laat je kind wel zelf de vertaling maken naar zijn of haar spreekbeurt. Zo blijft het eigen. (En leerkrachten van groep 5 verwachten echt nog geen afstudeerverdediging!)

 

#5 Het is geen talentenshow

Uiteraard mogen je partner en jij als eerste genieten van de spreekbeurt. Je kind zal het spannend vinden om voor jullie te presenteren, maar tevens beschouwen als een veilige generale repetitie. Natuurlijk mogen jullie feedback geven, maar onthoud dat het hier niet om een talentenshow gaat en je je kind niet hoeft te verdrinken in feedback. Ook de leerkracht zal straks geen grote rode The Voice-stoel naar je kind omdraaien als de presentatie goed gegaan is…

Probeer als stelregel aan te houden dat je complimenten en feedback afwisselt en minimaal één compliment meer geeft dan feedback en je zit goed. Ook belangrijk is het om met een stevig compliment te eindigen.

 

#6 Bemoei je er niet teveel mee

Je kind heeft een spreekbeurt, niet jij… Houd dan in gedachten! De drang van veel ouders is om tot het maximale te helpen, maar zij beseffen niet dat ze daarmee eigenlijk helemaal niet helpen. De spreekbeurt is een mooi moment om je kind zelfstandigheid te geven. Door die zelfstandigheid zal ook het zelfvertrouwen toenemen, zeker na een geslaagde spreekbeurt.

 

Conclusie

Een belangrijk moment voor je kind in groep 5: de eerste spreekbeurt. Met deze tips kun jij helpen er een mooie presentatie van te maken. Wat is het onderwerp waarover de eerste spreekbeurt van jouw kind gaat? Laat een reactie achter en help andere ouders!


Geplaatst

in

,

door

Tags: